Monday, March 19, 2007

ΤΣΑΦ ΤΣΟΥΦ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΠΕΡΝΑ


Περνά και σφυρά…τουτ τουτ. Αποτέλεσμα στην γενική συνέλευση της Δευτέρας 55 ψήφοι το πλαίσιο της ΠΑΣΠ 49 το κοινό πλαίσιο και η σχολή παραμένει ανοιχτή. Πάντως αυτή την φορά γίναμε μάρτυρες πως συγκεκριμένη αγωνιστική παράταξη της σχολής μας εκτός από τα της παιδείας και τα εσωτερικά ζητήματα του τμήματος, δείχνει έμπρακτα και το ενδιαφέρον της ως προς τις αστικές συγκοινωνίες, καθώς με το νέο μοντέλο τραινοψηφιζόλ, κατάφερε να πείσει για τα πολιτικά επιχειρήματα και να τοποθετηθεί πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις. Μετά από αυτήν την εξέλιξη ήδη το Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και ο ΟΣΕ άρχισαν να μελετούν την δημιουργία σταθμού επί της Εγνατίας 46, για την καλύτερη εξυπηρέτηση, των βαθιά ανησυχούντων συναδέλφων μας. Στην επόμενη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Μαρτίου στη 1.00 μ.μ με την επίδειξη του φοιτητικού σας πάσο, πέρα από το μειωμένο εισιτήριο θα διανέμονται δωρεάν εισιτήρια του ΟΣΕ για τετραήμερη κρουαζιέρα με τα τραινάκια της ΠΑΣΠ σε Φυσικό, Παιδαγωγικό και Νομική καθώς και προσκύνημα στον Άγιο Ραφαήλ

15 comments:

Panos Stefanou said...

Re paidia exw mia aporia. Goustarete na ta xwnete stin PASP. Opws fainetai k apo to simerino keimeno vlepw oti afierwnete mia grammi gia tin syneleusi k olo to ypoloipo keimeno stin kakia, aimovoro, aimodipsi, dexia, fasistiki k o,ti allo vazete sto myalo sas, PASP. Anti na exigisete ti egine stin syneleusi, anti na mas peite giati ypoxwrei to maziko(...) auto kinima k giati i pleiopsifia pleon thelei anoikta panepistimia. Afou loipon den mpainete ston kopo na peite kati gi'auto, afou to endiaferon sas einai i PASP giati epilexate ti dieuthinsi mmethes? Tha mporousate na epileksete kati tou styl gamietaihpasp.blogspot.gr h' katastrepstetinpasp.blogspot.gr (se periptwsi pou yparxoun idi autes oi dieuthinseis mporeite na epileksete to .com)

Anonymous said...

Κανείς δεν τα έχει φίλε με την ΠΑΣΠ, αλλά με τις πρακτικές απομαζικοποίησης αποπροσανατολισμού και γενικού ευτελισμού της διαδικασίας, με την αθρόα εισβολή, ψηφοφόρων στο τέλος μετά σχετικά τηλεφωνά, πάγια τακτική, χωρίς καμία ενημέρωση για το τι συμβαίνει και πως. Ίσια ίσα θα έπρεπε εσένα τον ίδιο να σε προσβάλει πολιτικά το ότι στηρίζεται ένα πλαίσιο από ένα κόσμο που δεν συμμετέχει ποτέ σε καμία διαμόρφωσή του και αναρωτιέται την «κρίσιμη» στιγμή τι ψηφίζουμε, Α! όχι κατάληψη, για ένα κόσμο που ποτέ ενδεχομένως δεν έχει προβληματιστεί για τα αντεκπαιδευτικά μέτρα και πως αυτά στην ουσία τους θα ανατραπούν. Κι εφόσον η παράταξη σου βολεύεται με αυτή την στήριξη ε τότε είναι υπόλογη στην κριτική και θα πρέπει κάποτε να αναλάβει τις ευθύνες της, εκτός από το να διαχωρίζει την θέση ή να μην τοποθετείται σε συνελεύσεις, όπως έχουμε δει εξάλλου και φέτος

Anonymous said...

χοχο-τι χιούμορ. τώρα που δεν περνάει το δικό σας πικραίνεστε και το ρίχνετε στη χολή;



υγ: Μα είναι φυσικό να σας γράφουν οι αντιφρονούντες και να μπαίνουν μόνο στο τέλος για την ψηφοφορία. Αφού κάθε φορά τα ίδια πράγματα ακούγονται επί ώρες στην καπνισμένη αίθουσα.

Anonymous said...

"Anonymous said...
χοχο-τι χιούμορ. τώρα που δεν περνάει το δικό σας πικραίνεστε και το ρίχνετε στη χολή;



υγ: Μα είναι φυσικό να σας γράφουν οι αντιφρονούντες και να μπαίνουν μόνο στο τέλος για την ψηφοφορία. Αφού κάθε φορά τα ίδια πράγματα ακούγονται επί ώρες στην καπνισμένη αίθουσα.

March 19, 2007 11:03 AM "



Η βλακεία σου τελειωμό δεν έχει...
Αν ανήκεις στην ΠΑΣΠ για ιδεολογικούς λόγους ή γιατί οι προτάσεις και οι θέσεις της σε καλύπτουν πολιτικά πάω πάσο. Άλλα αν συμμερίζεσαι τις απόψεις της απλά για να έχεις ένα μπουκαλάκι στο κΩλονιάλ, ή για να "σπρώξεις" κανά μ...ουνί (ή να "σπρώξουν" εσένα), τότε είσαι μεγάλο Γ-Ι-Δ-Ι και οι "βοσκοί" σου μεγάλοι μάγκες που σε κατευθύνουν.

Και πίστεψε με το να βλέπω πολλά μικρά προβατάκια στις γενικές συνελεύσεις μου είναι πιο ενοχλητικό από τους καπνούς των τσιγάρων. Εύχομαι να είσαι παρών και στην επόμενη γενική συνέλευση, όπου θα λάβει σάρκα και οστά το ψήφισμα της Τρίτης 13/3/2007 σχετικά με την αποποινικοποίηση της ινδικής κάνναβης...

Α, και αν δε γουστάρεις τους καπνούς από τα τσιγάρα μας σύντομα θα μπορείς να εγγράφεσαι και σε μη-κρατικά (όχι ιδιωτικά βρε παιδιά- είπαμε ΜΗ- ΚΡΑΤΙΚΑ... Καχύποπτοι όλοι... Ουφ) ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται...

ΓΙΔΙ, Ε ΓΙΔΙ!!

(Φιλικά πάντα- ματς μουτς...)

Anonymous said...

γεια σου έξυπνε-άνθρωπε-καπνιστή-εραστή, που συχνάζεις σε ωραία μέρη.

Anonymous said...

ΤΣΑΦ ΤΣΟΥΦ...
Μπεεεεεεεεεεεεεεε μπεεεεεεεεε...

Anonymous said...

Τότε που μας κυβερνούσε η γενιά της αλλαγής

Οι εφημερίδες και οι άμυαλοι και αμόρφωτοι δημοσιογράφοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης πέτυχαν κάτι που ομολογουμένως δύσκολα θα κατόρθωνε η κάθε κυβέρνηση από μόνη της χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους. Να δημιουργηθεί έντεχνα η κατάλληλη σύγχυση, ώστε ο εξωκομματικός κι ανένταχτος νέος του τόπου μας να συγχέεται σκόπιμα με τους αλήτες-μάγκες, που έχουν μόνο στόχο να καταστρέφουν.
Και αυτή η σύγχυση ευνοεί:
- Την κυβέρνηση – την κάθε κυβέρνηση – που φοβάται αντιδράσεις από μη ενταγμένους σε κομματικές αγέλες νέους – διότι βέβαια οι νέοι αυτοί δεν είναι δυνατόν να τιθασευτούν από τυχόν συμφωνίες ή επιτευχθέντες συμβιβασμούς επί ανωτάτου επιπέδου.
- Ευνοεί τα διάσημα πλέον ΜΕΑ – ΜΑΤ και παρεμφερή, που συλλαμβάνουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ανύποπτο νέο που διαμαρτύρεται απ’ότι τον ικανό για άμυνα αλήτη που διαφεύγει.
Θα σας έχει τύχει να παρευρεθείτε και να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια με πόση ευκολία αλλά και μίσος δέρνεται απάνθρωπα και κακοποιείται ώσπου να μπει στην κλούβα από τις «δυνάμεις διώξεως τρομοκρατίας», ενώ την ίδια στιγμή αυτός που ρίχνει πέτρες ή σπάζει τζάμια καταστημάτων διαφεύγει επιδέξια και ανενόχλητα. Ύποπτα ανενόχλητα πολλές φορές.
- Ευνοεί τη μικρή νοημοσύνη και την εύκολη δουλοπρεπή συμπριφορά των «αγανακτισμένων» πολιτών απέναντι στις εν στολή δυνάμεις εξουσίας. Γιατί έχουν μάθει οι άμοιροι, χρόνια τώρα, στην επιδεικτική δοκιμασία των οργάνων τάξεως, ευρισκόμενοι κάτω απ’ το σύμπλεγμα του «εμείς οι νόμιμοι».
- Ευνοεί, τέλος, τις κομματικές παρατάξεις που με τη σκόπιμη αυτή σύγχυση εκδικούνται όσους νέους δεν δέχονται τον κομματικής σκοπιμότητας ευνουχισμό τους.
Να, λοιπόν, πώς κατασκευάζεται από τον «λαό» για τον «λαό» η εικόνα του αναρχικού, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την εικόνα του ασυμβίβαστου και ζωντανού σύγχρονου νέου, ο οποίος εννοεί να διαφυλάξει το βασικό αγαθό της νεότητάς του, που είναι η έρευνα, η αναθεώρηση και η υπεράσπιση δικαιωμάτων μειοψηφίων.
Και επιπλέον, να μην αφήσει τη μεταμόρφωσή του από την κυβέρνηση ή τα κόμματα σε καθοδηγούμενο αμνό τυποποιημένων ανησυχιών.
Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ελλάδα απ’ανέκαθεν επεδιώκετο ο ευνουχισμός των νέων για να μπορούν οι υπόλοιποι συμβιβασμένοι – ο «λαός» – να κοιμούνται ήσυχα.

του Μάνου Χατζιδάκι, «Αναρχικός: Ένας μύθος σύγχρονης καταδίωξης»
Ιανουάριος 1986

Anonymous said...

Έχω μεγάλη περιέργεια να μου πεις φίλε-η ανώνυμε-η πότε η παράταξή μου δεν τοποθετήθηκε σε συνέλευση όταν σε κάθε συνέλευση γινόμαστε υπόλογοι ακόμα και για το κυβερνητικό έργο της παρούσας κυβέρνησης(?) ενώ ξεχνάτε ότι είμαστε στην αντιπολίτευση τα τελευταία τρία χρόνια. Θα ήθελα επίσης να μου εξηγήσεις πως οι φοιτητές που ψήφισαν στις δύο τελευταίες συνελεύσεις παρομοιάζονται με τρενάκια ενώ αυτοί που ψήφιζαν σε όλες τις προηγούμενες ερχόμενοι τα τελευταία 10 λεπτά της διαδικασίας αποτελούσαν το φοιτητικό κίνημα. Ένα φοιτιτικό κίνημα εκ των οποίων μόνο 4 μέλη παρακολουθούσαν τη διαδικασία (εκπρόσωποι των παρατάξεων) και οι υπόλοιποι παρευρίσκονταν εκεί απλά για να μαυρίσουν την Π.Α.Σ.Π. στο τέλος της διαδικασίας. Θα ήθελα να μου εξηγήσεις επίσης γιατί πρέπει να είναι υπόλογη η παράταξή μου και όχι κάποια άλλη που συμμετέχει στο κοινό πλαίσιο όταν στην κρισιμότερη φάση των κινητοποιήσεων, 3 μέρες πριν τη ψήφιση του άρθρου 16, μοιράζει κείμενα μέσα σε συνέλευση εξηγώντας γιατί η παράταξή της είναι καλύτερη από τις άλλες που συμμετέχουν στο κοινό και ψαρεύει ψήφους για τις φοιτητικές εκλογές.Αυτό είναι το όραμα των εκπροσώπων του κοινού πλαισίου που με τόσο μένος υπερασπίζεσαι. Να εκμεταλλευτούν τις συγκυρίες και να επιβιώσουν. Αν αυτό δεν είναι ντροπή τότε τι είναι?

Anonymous said...

Λοιπόν Κατερίνα επειδή έχεις επιλεκτική μνήμη, να σου θυμίσω ότι στις μετά τις δύο πρώτες συνελεύσεις, του Ιανουαρίου κι όταν η ΠΑΣΠ, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε πολιτικά αποτρεπτικό, μιας και το μόνο επιχείρημα του πτυχίου και της χαμένης εξεταστικής δεν ήταν και τόσο γόνιμο να επικρατήσει εκείνο τον καιρό, απέφευγε να τοποθετηθεί επαναλαμβάνω καταθέτοντας μόνο πλαίσιο έτσι για την τιμή των όπλων. Ρώτα και κανένα σύντροφο σου, ή δεν λέγεστε έτσι πλέον, να στο υπενθυμίσει. Το τραινάκι ξέρεις επίσης πάρα πολύ καλά ποιος το χρησιμοποιεί ως μέσο, δεν μπορείς να ξεγελάσεις ούτε τυφλό κουλουρτζή με αυτά που λες, καθώς όλοι είδαμε την εισβολή είκοσι ατόμων στο τέλος της χθεσινή συνέλευσης κι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ εκτός της ΠΑΣ. Γινόταν και το καλοκαίρι έτσι για την ιστορία, αλλά μάλλον κι αυτό το ξέχασες. Όσον αφορά την προβληματική της διαδικασίας σε αυτό έχουν ευθύνη όλες οι παρατάξεις, όπως κι η δική σου οπότε στο χέρι όλων σας είναι να ξεκινήσετε τις διαδικασίες για την διεξαγωγή μίας καταστατικής συνέλευσης, εκτός αν δεν μας συμφέρει. Και επιτέλους έλεος σε αυτή την σχολή, το κοτσομπολιό το έχουμε αναγάγει σε πολιτική τοποθέτηση και σε επιχείρημα, τι έκανε η μία παράταξη και ή άλλη. Αυτό δεν ισχύει όταν χρησιμοποιούνται αθέμιτα μέσα και πρακτικές αναξιοπρέπειας κι εκεί θα πρέπει να στηλιτεύεται η πράξη του καθενός ή της κάθε μίας παράταξης

Anonymous said...

Εκτός από τα αποκλειστικά δικαιώματα στην ¨αγωνιστικότητα¨ οι άνθρωποι που στηρίζουν το κοινό πλαίσιο τώρα έχουν και αποκλειστικό δικαίωμα στην πολιτικοποίηση, την ορθολογιστική σκέψη, τις σωστές επιλογές…το δίκαιο με λίγα λόγια; Διαβάζετε ότι γράφετε συνάδελφοι; Διότι με τις απόψεις που διατυπώνετε έχετε αρχίζει να γίνεστε επικίνδυνοι. Είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι ο κόσμος που δεν στηρίζει το πλαίσιο της συντονιστικής είναι άμυαλος, πρόβατο, υποκινούμενος και χίλια δυο αλλά κοσμητικά επίθετα (που δεν θα αναφέρω για ευνόητους λόγους) ; ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ ΧΩΡΕΣΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ; Συνειδητοποιείτε άραγε ότι δεν είσαστε αυθεντίες; Και για το πιο σωστά ότι δεν υπάρχουν αυθεντίες; Υπάρχουν απλά άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις και απόψεις…και αυτό που συγκρούετε δεν είναι οι άνθρωποι αλλά οι αντιλήψεις και οι απόψεις τους. Και ορισμένες φορές οι απόψεις μας μπορεί και να αποτελούν μειοψηφία…από κει και πέρα το ήθος, οι αρχές και η αξία της δημοκρατίας που έχει ο καθένας από μας φαίνεται στο πως το αντιμετωπίζει. Και επειδή πολυ ασχοληθήκαμε συνάδελφοι με το θέμα…θα σας πω απλά ότι αυτό το περιβόητο ¨τρένο¨ (και ντροπή σας για τον τρόπο που εκφράζεστε για τους συμφοιτητές σας), βρίσκονταν στην σχολή από τις 12 το μεσημέρι και καθόταν στην 4β επί τέσσερις ώρες περιμένοντας να ψηφίσει…όχι γιατί είναι πρόβατο, αλλά γιατί προηγηθήκαν 15 συνελεύσεις που άκουσε ξανά και ξανά και ξανά τα ιδία πράγματα. Θέλοντας να σας κάνει πλέον σαφές ότι κουράστηκε από την τραγελαφική διαδικασία που έχετε καταντήσει την συνέλευση τον τελευταίο χρόνο. Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά χωρίς ψηφιακή κουκούλα.

Anonymous said...

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ανοιχτή επιστολή ενός Χιλιάνου πατέρα στην κόρη του που συμμετείχε στις καταλήψεις των σχολείων στη Χιλή. Δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2006 στο Grito Suburbano και τον Νοέμβρη του 2006 στο τεύχος 3 της "Αλάνας". Το αναδημοσιεύουμε θεωρώντας το πάντα επίκαιρο...

"Με την ψυχή σε μια κλωστή, σου γράφω αυτά τα λόγια. Εσύ, με τη σχολική σου ποδιά, βρίσκεσαι στους δρόμους απεργώντας. Είσαι στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις. Και αγωνίζεσαι γι’ αυτό που ούτε εγώ ούτε η γενιά μου καταφέραμε να πετύχουμε: μια ποιοτική παιδεία …

Σου γράφω και αισθάνομαι αξιοθρήνητος καθώς πατώ τα πλήκτρα του υπολογιστή. Σα να ήταν ένα πιάνο χωρίς χορδές που πια δεν έχουν αντήχηση ούτε το απαραίτητο ειδικό βάρος για να βάλουν τάξη σε αυτόν τον κόσμο. Γιατί είναι στις σχολικές αίθουσες που θα έπρεπε να βρίσκεσαι, παίζοντας με τις φίλες σου, φλερτάροντας γλυκά με τους φίλους σου, ανακαλύπτοντας τα πρώτα πέταλα του έρωτα…

Αλλά καταλαβαίνω, δεν ξέρεις πόσο καταλαβαίνω αυτό που κάνεις μαζί με δεκάδες χιλιάδες υπέροχους αυτοοργανωμένους πιγκουίνους*. Με το πρόσωπο ακάλυπτο, αντιμετωπίζετε έναν πολύ καλά σχεδιασμένο μηχανισμό, που τον λαδώνουν εκείνοι που από τη σκιά ασκούν την εξουσία, εκείνοι που προωθούν την αποδιοργάνωση και την έλλειψη αλληλεγγύης ως στρατηγικές της αναπαραγωγής της κυριαρχίας.
Και είναι οι ίδιοι που συντονισμένα επιζητούν να παραμείνει η πλειοψηφία από εσάς, που είσαστε το μέλλον των ζωών μας, το βέλος που θα χαράξει νέα πορεία για την ανθρωπότητα, να παραμείνετε αδαείς, κολλημένοι σε μια ταυτότητα καταναλωτών, απομονωμένοι, ένα μπουλούκι, στερημένοι από το πραγματικό δυναμικό που φιλοξενείτε στις ψυχές και στα σώματά σας, για να γίνετε διακεκριμένοι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, κατασκευαστές, εξειδικευμένοι εργάτες…

Όχι, κόρη μου, μη σε κοροϊδεύουν, δεν ήταν γι’ αυτή την τάξη των πραγμάτων που σκοτώσαμε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τα παιδικά μας χρόνια στη δικτατορία και που φτιάξαμε ένα μέτωπο, όταν, όπως κι εσύ τώρα, ήμασταν δεκατεσσάρων, σπάζοντας τον φόβο, δημιουργώντας συνείδηση, κάνοντάς την οργάνωση, επανακτώντας την εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, για να απαιτήσουμε ψωμί, εργασία, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Ο παππούς σου δεν υπέφερε με σφιγμένα τα δόντια τα ηλεκτροσόκ για να υπάρχουν μαθητές πρώτης, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κατηγορίας σε καιρούς δημοκρατίας. Ο προπάππος σου, που έμαθε αυτοδίδακτος ανάγνωση και γραφή και οργανώθηκε στο συνδικάτο της FECH στις αρχές του 20ού αιώνα, δεν το έκανε για να παραμείνει και τον επόμενο αιώνα η διάκριση της τάξης, του ονόματος, της φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, ο βασικός διαχωριστικός πυλώνας στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας στη χώρα.

Ούτε ο προ-προπάππος σου, ο Μανουέλ Χεσούς, κομμάτιασε τα γόνατά του σαν στρατευμένος τσαγκάρης στο τέλος του 19ου αιώνα για να υπάρχουν στον 21ο αιώνα παιδιά που πρέπει να δουλεύουν για να σπουδάσουν και να συντηρούν τις οικογένειές τους…

Πολλά προχώρησαν μπροστά, αλλά είναι πολλά περισσότερα αυτά που μένουν για να γίνουν. Και μην σου λένε παραμύθια για να κάνεις πίσω στον αγώνα σου. Εσείς παλεύετε για το δίκαιο, για το σωστό, γι’ αυτό που ως λαός, γενιά τη γενιά, αγωνιστήκαμε για την πατρίδα μας και την ανθρωπότητα.

Ούτε εγώ ούτε ο παππούς σου, ο προπάππος σου και ο προ-προπάππος σου είχαμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάθεσή μας. Η δεξιά, με πλάγιο ή ευθύ τρόπο, πάντοτε βρίσκει τον τρόπο να διοχετεύει παραπλανητικά μηνύματα για να διαιρέσει και να τσακίσει τα κοινωνικά κινήματα. Το κέντρο, από τη μεριά του, πάντα θα σε καταδιώκει, για να μη ζημιωθούν τα θολά και επωφελή συμφέροντά του. Η αριστερά, τέλος, παραδοσιακά, καταλαμβάνει τους χώρους που ανοίγουν οι μάζες που αυτοοργανώνονται, για να πιέσει τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το εκλογικό της πρόγραμμα, αλλά χωρίς να υποτάσσεται στην αρχηγία, την καθοδήγηση και τους ρυθμούς των συνειδητοποιημένων μαζών. Θα το γνωρίσεις κόρη μου, μακάρι αυτή τη φορά να 'ναι διαφορετικά….

Έτσι συνέβη με το κίνημα για την ισότητα τον 19ο αιώνα, με τους εργάτες και τους φοιτητές στις αρχές του 20ού αιώνα, με τους αγρότες το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, με τους πομπλαδόρες** στη δικτατορία…

Είμαστε υπερήφανοι για σένα κόρη μου, για τον Μαρία Χεσούς και για όλους τους συντρόφους και τις συντρόφισσές σου στα εκατοντάδες κατειλημμένα λύκεια και κολέγια σε όλη τη Χιλή. Συνεχίστε να ακολουθείτε την υπεύθυνη διαίσθησή σας, βαδίστε με την εγγύηση που σας παρέχουν οι ίδιες σας οι δυνάμεις. Κάντε δική σας τη μνήμη, τη γνώση, τη φαντασία και τη συλλογική θέληση που με πολλαπλούς τρόπους άνοιξαν δρόμους για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και αλληλεγγύη στη Χιλή. Δεν χρειάζεται να είστε διαρκώς σε κινητοποίηση, μπορείτε να ξεκουραστείτε, να γιορτάσετε, να στοχαστείτε, να αποτιμήσετε, να μάθετε, και κατόπιν να επιστρέψετε στη δράση. Θυμήσου ότι ούτε η Ρώμη ούτε τίποτα στέρεο δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Και δεν χρειαζόμαστε άλλους μάρτυρες, σας θέλουμε ζωντανούς και υγιείς.

Εσείς τα καταφέρατε καλύτερα από όλους εμάς. Εσείς μας καθοδηγείτε εμάς τους ενήλικες, μας χαρίσατε πάλι την ελπίδα και την εμπιστοσύνη ότι ακόμα και οι πιο ιδεαλιστικοί στόχοι μπορεί να κατακτηθούν με τα πιο συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέσα, αν υπάρχει θέληση, ανεκτικότητα και οργάνωση. Μας δώσατε ξανά την ατομική και συλλογική πίστη, που αναγνωρίζει την υποχρέωση του αγώνα για δικαιοσύνη στον κόσμο. Βλέπουμε πώς εσείς, που τώρα γίνεστε άντρες και γυναίκες, αφιερώνετε τις ζωές σας στην υπηρεσία των άλλων, πάνω απ’ όλα σ’ εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τους φτωχούς και τους αποκλεισμένους, και πόσο αυτό ανησυχεί τους βολεμένους προνομιούχους. Τι ωραία αρχή!

«Ο χαλκός στα ύψη και η παιδεία στο χώμα», «Τώρα ήρθε η ώρα…» Ω, κόρη μου, ευχαριστώ για όλα αυτά. Με την ψυχή σε μια κλωστή και με ταπεινό θαυμασμό για όλα όσα καταφέρατε με τους αγώνες σας, είμαι βέβαιος ότι είμαστε πολλοί και πολλές από όλες τις ηλικίες που σήμερα ανανεώνουμε μπροστά σας τη δέσμευσή μας να κάνουμε όλα τα αναγκαία για να φτάσουμε σε μια κοινωνία με άρτια εκπαίδευση για όλους, που θα εξασφαλίζει την όσο δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πλευρών του κάθε ατόμου, μαζί με την ανάπτυξη μιας αίσθησης των αξιών και της δέσμευσης να υπηρετείς τους άλλους.

Δεν θα ξεκουραστώ κόρη μου, ώσπου αυτή η κοινωνία να δώσει προτεραιότητα στις ανάγκες των φτωχών, ώσπου να γεννάει κάθε φορά και πιο πολλά άτομα πρόθυμα να θυσιάσουν το ατομικό τους συμφέρον για την απονομή δικαιοσύνης.

Στο υπόσχομαι.

Ο πατέρας σου, Μανουέλ Γκερέρο Αντεκέρα
Σαντιάγο της Χιλής, 5 Ιουνίου του 2006

* «Πιγκουίνοι» αποκαλούνται οι μαθητές και οι μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Χιλή, λόγω της στολής τους, και «εξέγερση των πιγκουίνων» αποκαλούν το κίνημά τους.
** Οι κάτοικοι των φτωχογειτονιών, των poblaciοnes.

Ο συγγραφέας είναι κοινωνιολόγος και ακαδημαϊκός
Πηγή: Grito Suburbano
μετάφραση: Μιχάλης Ανιτσάκης
("Αλάνα", τεύχος 3)

Anonymous said...

Ανώνυμε συνάδελφε θα έπρεπε να ντρέπεσαι α)για τα ψέματα που επιμένεις να αναφέρεις γιατί η Π.Α.Σ.Π. είναι πάντα εκεί υπερασπιζόμενη τις πολιτικές της θέσεις και αυτό το πιστοποιούν εκτός των άλλων και τα πρακτικά που κρατάμε κάθε φορά β)γιατί αποδεικνύεται ότι δεν ήσουν εκεί να την ακούσεις γ)επειδή ξεχνάς εσκεμμένα ότι επί ένα μήνα αδιαφορούσαμε για τις σπουδές μας στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου προτείνοντας κατάληψη και παραθέτοντας τις προτάσεις μας. Συγχωρεσέ μας όμως που η δική μας λογική δεν δικαιολογεί πλέον το μέσο της κατάληψης μέχρι να πέσει η κυβέρνηση και να φτάσουμε στα πλαίσια της αυτοοργάνωσης. Επίσης εξηγησέ μου πως θα αλλάξει η τραγελαφική διαδικασία των συνελεύσεων με την αλλαγή του καταστατικού και όχι της νοοτροπίας και αν καταφέρεις να το κάνεις τότε έλα μαζί μας να πείσουμε 300 ανθρώπους να έρθουν σε μία καταστατική συνέλευση. Γιατί μάλλον δεν το γνωρίζεις αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να παρευρίσκονται εκεί τα 3/4 των εγγεγραμένων φοιτητών.Τέλος στο επόμενο comment σε περιμένω περισσότερο ενημερωμένο-η αλλά κυρίως επώνυμο-η!

Anonymous said...

η πασπ ιδεολογικα αντιτιθεται σε αυτο το μεγαλειωδες κινημα που ζουμε τον τελευταιο χρονο και οχι βεβαια ως προς την μεθοδολογια του οπως πολυ θα ηθελε να εχει πεισει τον κοσμο της σχολης.Ακομη και οι παραμετροι κοινωνικης ευαισθησιας που προτασσει σε αρθρο 16 και νομο-παλισιο δινουν μια επιφαση υπερασπισης του δημοσιου πανεπιστημιου και τιποτα αλλο.Ομως αυτα δεν τα αναλυετε στις γενικες συνελευσεις και δεν προχωρατε σε πολιτικο προβληματισμο εις βαθος αλλα αρκειστε σε αοριστολογικες προτασεις ευληπτες μεν, σκοταδιστικες δε.Εσεις προσβαλετε την νοημοσυνη των φοιτητων της σχολης αποφευγοντας συζητησεις με ουσια και περιεχομενο και πανω απο ολα δεν δημιουργειτε συνθηκες πολιτικης ζυμωσης αναμεσα στα μελη σας και στους φιλα προσκειμενους σε σας.Σας συμφερει με κινησεις εντυπωσιασμου,οπως ειναι το πασπατευοντας το οποιο αποτελει εκδοτικο αισχος για φοιτητες δημοσιογραφιας, να κρατατε το επιπεδο προβληματισμου σε μειωμενα επιπεδα' πρακτικες που οι κυβερνησεις ακολουθουν.Τελοσπαντων δεν ειμαι εδω για να σας δωσω συμβουλες αναζωογονησης της παραταξης σας αλλα να σας καταδειξω το γεγονος οτι τις ιδιες πρακτικες που ακολουθειτε τωρα θα τις υιοθετησετε και ως επαγγελματιες δημοσιογραφοι αυριο γιατι ο τροπος που αντιμετωπιζετε την συνδικαλιστικη φοιτητικη δραση προιδεαζει για την δεοντολογικη σας προσεγγιση.Δυστυχως οι πρεντετερηδες του αυριο ειναι στα σπαργανα και σεις τους εκκολαπτετε.Α-Ι-Σ-Χ-Ο-Σ.

klain main said...

Γλυκητάτη Comandante Ρόζα.- Μικρό εισαγωγικό-. Δικαιώματα αγώνων και εξαγορές Μας έχει διδάξει το λαμπρό Μας ΠΑΣΟΚ πως γίνονται στην πράξη. Δυστυχώς τώρα γι εσάς ούτε αυτό δεν μπορείτε να κάνετε καθώς δεν συμμετείχατε στις διαδικασίες ούτε ως υποψία. Πάμε τώρα…Το να λέμε έτσι όχι γενικά κι αόριστα με προτάσεις να χαμε να λέγαμε χωρίς διεκδίκηση και αμφισβήτηση, απέναντι στην εξουσία και στις κυρίαρχες δυνάμεις της. Κανείς δεν τα έχει με τις διαφορετικές απόψεις όταν αυτές μάλιστα είναι ξεκάθαρες. Εκεί δίνεις την μάχη σου και τουλάχιστον ξέρει τον αντίπαλό σου .Με τον μανδύα της δήθεν αγωνιστικότητας τα έχει ο περισσότερος κόσμος κι με αυτούς που τους κοροϊδεύεται και τους παραμυθιάζεται. Γι αυτά τα πρόβατα μιλάμε. Γιατί μην μου πεις ότι οι απόψεις και οι θέσεις που δήθεν παρουσιάζεται κάθε φορά, είναι από την άλλη εκπορευόμενες με συνδιαλλαγή και συνδιαμόρφωση. Ή μήπως κάποιος από τους αγανακτισμένους πέρα από το θέμα του πτυχίου γιατί κατά τα άλλα στα αρχίδια τους όλοι. Δεν είδα καμία διαφορετική αντίληψη κι άποψη περί του θέματος, από τους επιβάτες του τραίνου τόσο καιρό. Το θέμα της δημοκρατίας και τα κλισέ περί ευνομούμενης πολιτείας , καρφί για της tv τα παραθύρια πηγαίνεις εύγε, τα αφήνω, καθώς η δημοκρατία τόσο καιρό επιλέγει να συνδιαλέγεται απέναντι στους πολίτες της με δακρυγόνα ξύλο και αυταρχισμό. Πράγμα το οποίο ουδέποτε τολμήσατε να θίξετε, απλά εμπλακείτε σε μία ανέξοδη και ηλίθια κουβέντα που έχει ανοίξει από τα «κλανάλια» περί κουκουλοφόρων και δε συμμαζεύεται και δεν συμμαζεύεστε κι εσείς. Για την διαδικασία των συνελεύσεων και την προβληματική τους απορώ πραγματικά πως έτσι απλά αποποιείσθε των ευθυνών. Είναι πραγματικά παιδική αντιμετώπιση και θυμίζει λογική πενταμελούς δημοτικού σχολείου το οι άλλοι φταίνε όλοι. Γιατί επαναλαμβάνω η συνέλευση τείνει να εξελιχθεί σε κοτσομπολιό. Κι εσείς είστε από αυτούς που παίρνουν μέρος σε αυτό, όταν ως πειχείρημα και πάλυ προτάσεται τι έλεγαν οι παρατάξεις αναμεταξύτονε στους διαδρόμους. Άντε και στην Λαμπίρη. Από εκεί και πέρα δεν λέει τίποτε το ότι τα άτομα που λες εσύ περίμεναν στην 4β ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έχει σημασία αν ήταν στην διπλανή αίθουσα στον λευκό Πύργο στον Πύργο της Ηλείας, ή στο ακροατήριο Κανάβεραλ. Σημασία έχει ν ότι δεν βρισκόταν μέσα στην αίθουσα δεν συμμετείχαν στην διαδικασία, δεν τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν δεν τους ενδιέφερε το τι συζητάμε, όχι μόνο αυτή την φορά αλλά από πάντα κι ερχόταν καρφί με ένα σκοπό καθοδηγούμενοι καθαρά και τα περί διαφορετικών απόψεων είναι πραγματικά για να γελάει ο κόσμος

Συμπαθεστάτη Subcommandante Κατερίνα
α) πραγματικά ντρέπομαι και κοκκινίζω γιατί την στιγμή που σου γράφω δεν φοράω τίποτα
β) για θυμήσου καλά εσύ η ίδια ήσουνα που βγήκες σε συνέλευση και λες δεν έχουμε τίποτα να πούμε ως τοποθέτηση, απλά καταθέσατε μόνο πλαίσιο για μην κατάληψη
γ) Επιτέλους εξηγήστε μας πως θα γίνει η ουσιαστική αναβάθμιση του πανεπιστήμιου χωρίς διεκδίκηση. Από το σπίτι μας το μάθημα το ίντερνετ;. Α ξέχασα ένα ωραίο πρωί θα έρθει η κυβέρνηση και θα πει, ορίστε πάρτε αυτά τα χρήματα από το 454546 κοινοτικό πλαίσιο στήριξης επειδή ήσασταν καλά παιδάκια και πηγαίνατε στα μαθήματά σας στην εκκλησία και τρώγατε όλο το φαΐ σας. Αλλά μάλλον αυτό μπορεί να γίνει από τα πάρτι στα σκυλάδικα τα κλαμπ τα τζάμπα μπουκάλια και την πολιτική του ντεκολτέ . Τέλος γνωρίζω πολύ καλά για την καταστατική συνέλευση τα άτομα που απαιτούνται, αλλά δεν θα έπρεπε σας πρώτη δύναμη κι αγωνιστική παράταξη να κινητοποιήσετε τον κόσμο. Η μήπως το τραίνο στην στάση επαναδιαπραγμάτευση δεν κάνει στάση…

Anonymous said...

Το αναδημοσιεύω, λίγο παλιό σχετικά, μπας κι ανοίξει το κουρκουτιασμένο μυαλό μερικών. Το κείμενο είναι μία δημόσια ομολογία ενός από τους συλληφθέντες της 8ης Μαρτίου. Θα μπορούσε να είναι ένας από μας, απλά έτυχε να μην είναι
«Κατ’ αρχάς ζητώ συγγνώμη σε όσους
θεωρήσουν αυτό το e-mail spam, εν τούτοις
συνεχίζω να θεωρώ ότι το θέμα είναι αρκετά
σημαντικό ώστε να λάβουν όλα τα μέλη
του συλλόγου άμεση γνώση. Επίσης, ζητώ να με
συγχωρήσετε που δεν ήμουν στη
γενική συνέλευση για να πω αυτά που θα σας
πω, αλλά δεν μπόρεσα τελικά να κατέβω
στην Πάτρα στην ώρα μου. Θα λείπω και από την
επόμενη Γ.Σ., αφού θα είμαι εν
αναμονή του δικαστηρίου.

Να σημειώσω ότι δεν ανήκω σε καμία παράταξη,
και πιστεύω ότι οι φίλοι φοιτητές
που ανήκουν σε οποιαδήποτε παράταξη θα
διαβάσουν το κείμενο, παρά το γεγονός ότι
εγώ δεν ανήκω κάπου.

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος (αν και δεν
νομίζω να τα καταφέρω) στην
περιγραφή των γεγονότων, μιας και λίγο πολύ
θα τα έχετε ακούσει (παραμορφωμένα)
στις ειδήσεις.
Επίσης, συγχωρήστε την
απουσία λογοκρισίας στις άσεμνες λέξεις,
αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να
κρυβόμαστε πίσω απ’ τα δάχτυλα μας και να
προβάλλουμε μία πλασματική ηθικολαγνεία.

Τα πράγματα αυτά συμβαίνουν και
ακούγονται καθημερινά, και θεωρώ ότι αυτός
που προσβάλλεται ακούγοντας ωμά αυτές
τις λέξεις είναι ανειλικρινής πρώτα στον
εαυτό του, και έπειτα στους
συνανθρώπους του.

Είμαι ένας από τους 49 συλληφθέντες της
08/03/2007. Με προσήγαγαν μαζί με άλλα
48 παιδιά από το ίδιο σημείο (από τη νησίδα
που υπάρχει στη γωνία Μ. Βρετανία
και Βας. Σοφίας) στη ΓΑΔΑ, άνευ λόγου και
αιτίας.
Ήμουν από τους λίγους τυχερούς
που δεν έφαγαν ξύλο και πραγματικά ακόμα
απορώ πως την γλίτωσα. Δεν κατάφερα να
ξεφύγω αφού, όπως θα έχετε δει στα βίντεο,
μας κύκλωσαν περί τους 100 και
παραπάνω αστυνομικοί και μας εξήγησαν με
τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο πως
νοιώθει μία κατσαρίδα όταν, αφού την έχεις
ψεκάσει 10 φορές με AROXOL,
συνεχίζεις επίμονα να την βαράς με μία
παντόφλα. Τη στιγμή εκείνη είχα κάτσει
κάτω σκυμμένος και περίμενα απλά να με
δείρουν.
Οι ατάκες των αστυνομικών
συνοψίζονταν στο «Έτσι, έτσι, στα τέσσερα
πρέπει να είστε».
Πέρα από την ασφυξία
λόγω των χημικών και της φυσούνας που έφαγα
στο πρόσωπο, γύρω μου άκουγα πολύ
δυνατά τις κραυγές των παιδιών που έβλεπα
να χτυπάνε με μεγάλη μανία οι κ.
αστυνομικοί.
Πλέον κατάλαβα ακόμα πιο
ζωντανά γιατί ο κόσμος τους λέει μπάτσους,
και ελπίζω να έχετε καταλάβει και εσείς.
Κάποια στιγμή κάποιος ΜΑΤατζής με έδωσε
σε κάποιον άλλο να με πάει στην κλούβα. Τα
«γαμώ τη μάνα σου ρε μουνί» από τους
φίλους αστυνομικούς έδιναν και έπαιρναν,
όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.
Μία κοπέλα που δεν μπορούσε να αναπνεύσει και
ήταν έτοιμη να λιποθυμήσει είπε στους
ΜΑΤατζήδες «θα λιποθυμήσω», και αυτοί της
απάντησαν «Λιποθύμα τώρα να σε
γαμήσουμε και από πάνω».

Με έβαλαν στην κλούβα και περιέργως δεν
μου πέρασαν χειροπέδες. Χειροπέδες
έβαλαν στους μισούς από εμάς και στους
περισσότερους τις έβγαλαν στην κλούβα. Σε
μερικά παιδιά τις άφησαν, έτσι για τιμωρία.

Μέσα στην κλούβα είχαμε ένα παιδί με
ανοιγμένο κεφάλι, μία κοπέλα με σκισμένο
φρύδι, ένα παιδί με σπασμένη μύτη, έναν
άλλο με μισή μπλούζα και χέρι που σχεδόν δεν
κούναγε (ρήξη μυών πίσω απ’ τον
καρπό), ένα κάρο παιδιά με μελανιές και
καρούμπαλα και άλλους που πιθανότατα
ξεχνάω.
Ζητάγαμε επίμονα γιατρό και
φωνάζαμε συνέχεια (αφού ξέραμε ότι δεν
είχαμε κάνει τίποτα απολύτως) και ρωτάγαμε
γιατί μας είχαν μαζέψει. Προφανώς δεν
υπήρχε απάντηση, και προφανώς ούτε γιατρός.
Μάλιστα ένας «άνδρας των ΜΑΤ» φόρεσε
και την αντιασφυξιογόνο του(!!!) μέσα στην
κλούβα, προφανώς για να μας φοβίσει.

Κάποια στιγμή (κατά τις 7 το απόγευμα)
φτάσαμε στη ΓΑΔΑ όπου ακόμα δεν ξέραμε
γιατί μας πάνε. Μας ανέβασαν στον 11ο όροφο,
τα κινητά απαγορεύονταν, αλλά εμείς
τα βγάζαμε στη ζούλα μέσα στο γενικότερο
χάος που επικρατούσε. Στον 11ο μας
πέταξαν σ’ ένα διάδρομο και άρχισε η
διαδικασία του πολέμου των νεύρων. (Ατάκα
ασφαλΉτη όταν μας πήγαν στο διάδρομο: «Ρε τι
μαλάκες είμαστε, τι μαλακίες
κάνουμε, τι είναι αυτά που φέραμε εδώ?». Την
ψιθύρισε ένα ασφαλήτης σε έναν
άλλο, και ήμουν αρκετά κοντά να το ακούσω).
Ήμασταν χάμω μες τη βρώμα και τις γόπες, σε
ένα διάδρομο 2.50 επί 12 μέτρα
(περίπου), 49 άτομα, μεταξύ των οποίων 20
περίπου κοπέλες, ο ένας πάνω στον
άλλο, με ασφαλήτες να περνάνε συνέχεια από
πάνω μας για να μας σπάσουν τα νεύρα.

Κουνιόμουν, και έβηχα από τα χημικά που
έβγαζαν τα ρούχα τα δικά μου και των
άλλων.
Μας έκαναν σωματικό έλεγχο (γυμνό για
όσους δεν γνωρίζουν), χωρίς ακόμα
να μας λένε γιατί μας έχουν προσάγει, και
χωρίς γιατρό για τα χτυπημένα παιδιά.
Οι προκλητικές ατάκες έδιναν κ έπαιρναν.
Επαφή με δικηγόρο δεν υπήρχε, και δεν
υπήρξε για 19 ώρες !!!! Μας πήραν δακτυλικά
αποτυπώματα, πράγμα που είναι
παράνομο χωρίς κατηγορίες και αφού ήδη μας
είχαν κάνει εξακρίβωση. Απλά μας
τρομοκρατούσαν.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας μας έφεραν την
εντολή σύλληψης να υπογράψουμε, όπου
λέει είχαμε συλληφθεί για διατάραξη κοινής
ειρήνης και «εγκληματική οργάνωση»
(έτσι έλεγε το χαρτί).
Προφανώς και δεν υπέγραψε κανείς, και ζητούσαμε πολύ
έντονα δικηγόρο. Αρχικά είχαμε πάει μόνο
για απλή προσαγωγή, και η εντολή
σύλληψης εμφανίστηκε ως δια μαγείας μετά
τις 1 το βράδυ (αφού είχαμε ήδη 5 ώρες
χωρίς δικηγόρο και γιατρό στη ΓΑΔΑ). Κάποια
στιγμή ήρθε και έναν υποτιθέμενος
εισαγγελέας και μας έβαλε να συντάξουμε
απολογία ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟ, πράγμα παράνομο
και ανήκουστο.
Οι κατηγορία, για 45 (οι 4
νομίζω είχαν ελάχιστα διαφορετική) άτομα?

«Ο κατηγορούμενος συμμετείχε σε κομμάτι
της πορείας που αποκόπηκε από τον κύριο
όγκο της και επιτέθηκε στους άνδρες της
αστυνομίας με πέτρες, μάρμαρα και ξύλα.
Κατά την σύλληψη του
άφησε στο έδαφος
1ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ,
2 ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ,
1 ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ,
1 ΣΦΕΝΤΟΝΑ,
1 ΠΑΛΟΥΚΙ,
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΑ».

Του τέστην, αφήσαμε κάτω 90
αντιασφυξιογόνες, 45 βαριοπούλες , 45
σφεντόνες, και υπολογίζω περί τις 150-200 πέτρες.
Δεν ξέρω αν γελάτε, αλλά μ’ αυτές τις
αδιανόητες κατηγορίες είναι πιθανή η
καταδίκη.
Οι περισσότεροι δεν υπέγραψαν,
εγώ δήλωσα αθώος και ότι αρνούμαι τις
αστείες αυτές κατηγορίες και ότι θα μιλήσω
μόνο παρουσία δικηγόρου, και υπέγραψα.
Τους τραυματίες τους πήγαν στις 4 το πρωί
στον Ερυθρό σταυρό (9 ώρες αργότερα).


Σε μερικά παιδιά δεν μπόρεσαν να κάνουν
ράμματα που χρειαζόταν, γιατί οι πληγές
είχαν κλείσει.
Φαί δεν είχαμε. Αγοράσαμε με ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ
champion κρουασάν από το κυλικείο,
στις 2 το βράδυ.
Μαζέψαμε όλοι μαζί τα λεφτά
και πήγαν 2 παιδιά από εμάς
συνοδεία 6 αστυνομικών (έπιασαν την Αλ
κάιντα οι μαλάκες) να τα φέρουν. 35
παιδιά ήταν από Θες/νίκη, όπως φαντάζεστε
κανείς δεν έχει φάει κάτι ιδιαίτερο
μες τη μέρα. Αντιστοιχούσαν για 19 ώρες, 2,5
κρουασάν στον καθένα και 1/15 του
πακέτου των τσακίρης τσίπς. Νερό απ’ τον
ψύκτη και απουσία χαρτιού υγείας.

Κοιμηθήκαμε στον διάδρομο αυτό που είχε και
γραφεία, ακουμπώντας με τον απέναντι
μας τα γόνατά μας που ήταν λυγισμένα για να
χωρέσουμε.
Συνέχεια πέρναγαν οι ασφαλήτες από πάνω μας για να μας ξυπνάνε,
και κάθε λίγο και λιγάκι προέκυπτε
και μία άλλη γραφειοκρατική βλακεία για να
μην κοιμόμαστε.
Την επομένη το πρωί μας φωτογράφησαν, και
περιμέναμε από τις 9 που υποτίθεται θα
μας πήγαιναν στην Ευελπίδων μέχρι τις 7 το
απόγευμα που μας πήγαν τελικά.
Βλέπετε, η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει,
και μία χαρά εξυπηρετεί τους σκοπούς
της.
Στις 2 περίπου επιτέλους είδαμε τους
δικηγόρους, και μας έφεραν μερικά
κρουασάν παραπάνω και φρυγανιές, και
τσιγάρα στα παιδιά (κακή επιλογή γιατί ο
χώρος έγινε απίστευτα αποπνικτικός). Κατά
τις 16:30 μας έφεραν και φασολάδα,
ευγενική χορηγία της ΕΛ.ΑΣ. (νομίζω).

Συνέχεια μας τρομοκρατούσαν λέγοντας μας
ότι θα μείνουμε και άλλη μέρα μέσα
τελικά, γιατί η γραφειοκρατία είχε
καθυστερήσει τις διαδικασίες κ δεν θα
προλαβαίναμε το αυτόφωρο.

Περάσαμε ευτυχώς μετά από χίλια βάσανα από
τον εισαγγελέα (πράγμα που σήμαινε
ότι θα περνάγαμε αυτόφωρο), ο οποίος
πρωτοφανώς ήρθε στη ΓΑΔΑ παρόλο που ο νόμος
λέει ότι δεν μετακινείται από την έδρα του
και ότι οι κατηγορούμενοι πάνε σ’
αυτόν.
Να χιλιοευχαριστήσω εδώ όλα τα
παιδιά που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους
έξω από τη ΓΑΔΑ. Τους ακούγαμε έξω από το
παράθυρο του εισαγγελέα που ήταν στον
6ο όροφο να φωνάζουν και ήταν απίστευτη η
ψυχολογική βοήθεια (στο διάδρομο που
μέναμε δεν είχαμε παράθυρα).
Η αλληλεγγύη
βοηθά πραγματικά πολύ και είναι
ανεξάρτητη κομματικών φραγμών.
Μας έδεσαν λοιπόν με χειροπέδες μεταξύ μας
και μας μετέφεραν συνοδεία 25
ασφαλητών και δεν ξέρω και γω πόσων
ένστολων στα δικαστήρια με κλούβες.
Οι κλούβες είχαν κελιά των τεσσάρων που
κανονικά δεν χωράγανε ούτε 2 άτομα, και
έκλειναν ερμητικά με σιδερένιους τοίχους
που είχαν μόνο μικρές τρυπούλες για να
παίρνεις αέρα.
Δεν ξέρω καν πόσοι
αστυνομικοί και ζητάδες και περιπολικά μας
ακολουθούσαν και άνοιγαν τον δρόμο, αλλά
ακούγονταν πολλοί (είπαμε, έπιασαν την
Αλ Κάιντα οι μαλάκες).
Στο δικαστήριο και έπειτα από 24 ώρες
κράτησης και αϋπνίας πρακτικά, μπορέσαμε
να δούμε για μία στιγμή και από μακριά τους
γονείς μας. Μερικοί κατάφεραν και
μπήκαν και στο δικαστήριο για λίγο, άλλους
δεν τους αφήσανε καν. Και άρχισε το
θέατρο του παραλόγου. Αφού μας κάθισαν
αλφαβητικά και ο καθένας ανακοίνωσε τη
σχολή του, οι 30 περίπου δικηγόροι που ήταν
μέσα στην αίθουσα ζήτησαν την
τριήμερη αναβολή που δικαιούται
οποιοσδήποτε συλληφθέντας για να
ετοιμάσει την απολογία του.
Η μόνη περίπτωση να μην σε
αφήσουν να φύγεις ελεύθερος από κει για
το τριήμερο είναι ή να μην έχεις καθαρό
ποινικό μητρώο, ή να μην έχεις γνωστή
κατοικία, ή η κατηγορία σου να είναι πολύ
βαριά, ή γενικά να συντρέχει κάποιος
λόγος που να σε καθιστά ύποπτο φυγής.

Διακόπτουν λοιπόν αι «αδιάβλητοι»
δικασταί για 5 (και καλά) λεπτά, και επιστρέφουν μετά
από 50!!!!!!!!!

Λέει λοιπόν ο εισαγγελέας, με σίγουρη,
τρεμάμενη φωνή:

«Σέβομαι την ιδιότητα του φοιτητή, αλλά
αυτό δεν σημαίνει ότι αν τους αφήσουμε
ελεύθερους το τριήμερο δεν θα επαναλάβουν
τις πράξεις που έκαναν, και άρα
εισηγούμαι την τριήμερη κράτησή τους»

Ο γελοίος λοιπόν αυτός άνθρωπος δεν δίστασε
και δεν ντράπηκε να μας καταδικάσει
σε τελείως άκυρη χρονική στιγμή, τη στιγμή
που έπρεπε να εξετάσει αν ήμασταν
γνωστοί εγκληματίες και ύποπτοι φυγής. Δεν
μπορώ καν να μετρήσω (γιατί δεν ξέρω
ακριβώς) πόσους δικονομικούς νόμους παρέβη
εκείνο το δικαστήριο. Σαφής στόχος
αυτής της εισήγησης ήταν η προληπτική και
παραδειγματική τιμωρία μας επειδή
συμμετείχαμε στην πορεία. Στα 50 λεπτά που
μεσολάβησαν, φαντάζομαι (και όλοι οι
δικηγόροι το ίδιο φαντάστηκαν) ότι αυτός ο
παπάρας (και συγχωρήστε το μένος
παρακαλώ) πήρε και δέχτηκε τηλέφωνα από
πολύ ψηλά.
Οι δικηγόροι έπεσαν απ’ τα
σύννεφα και άρχισαν να τραβάνε τα μαλλιά
τους, και μέσα από μία αστεία και
υποτιμητική για την υποτιθέμενη
«δημοκρατία» μας διαδικασία, που κράτησε
δυόμιση ώρες, έπεισαν το τριμελές πλημμελειοδικείο
ναι πλειοψηφήσει (!!!!!!!!! και όχι
ομόφωνα) να διατάξει την άρση της κράτησης
μας.
Η αξιότιμη πρόεδρος, θεωρούσε
ότι έπρεπε να φύγουν μόνο οι τραυματίες,
πρόταση χωρίς καμία δικονομική λογική.
Τελικά κρατήθηκε ένα παιδί, ο Κώστας, που
δεν ήταν φοιτητής και άρα ανήκε σε πιο
ευαίσθητη κοινωνική μερίδα, και δεν είχε
αυτή τη «νεφελώδη» ασυλία της ιδιότητας
του φοιτητή που χαρακτήριζε τους
υπόλοιπους. Γι’ αυτό και παρόλο που τον
έπιασαν μαζί με μας του φόρτωσαν και απόπειρα
σωματικής βλάβης σε συγκεκριμένο
αστυνομικό.
Τα παιδία που φορτώθηκαν με τα
κακουργήματα εξετάζονταν ξεχωριστά,
και έμειναν προφανώς μέσα σε συνθήκες
χειρότερες απ’ τις δικές μας.
Τη Δευτέρα το πρωί πήγαμε στο δικαστήριο
πάλι. Τη δικογραφία την έλαβαν οι
δικηγόροι στις 11:30 και εμείς δικαζόμασταν
στις 12.
Πήγαμε να μπούμε στην
αίθουσα οι πρώτοι κατηγορούμενοι κατά τις 4
αν θυμάμαι σωστά. Μέσα λοιπόν στην
αίθουσα ήταν οι δικηγόροι, 30 περίπου
ασφαλήτες, και περίπου 15-20 ένστολοι
αστυνομικοί. Έξω από την αίθουσα υπήρχαν
παρατεταγμένα ΜΑΤ.
Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα, αφού οι
μπάτσοι και οι δικαστές δεν τους άφησαν να
μπουν με τη δικαιολογία ότι «δεν χώραγαν
στην αίθουσα»!!! Πώς να χωρέσουν, με 50
αστυνομικούς και 49 κατηγορούμενους??????
Είπαμε, έπιασαν την Αλ Κάιντα, οι μαλάκες.

Ξεκίνησε η δίκη με τους γονείς απ’ έξω, οι
δικηγόροι σύσσωμοι ζήτησαν αναβολή
εντός του 15μέρου λόγω του ότι έλαβαν πολύ
αργά τη δικογραφία.
Και λίγο πριν κάνει την εισήγηση η εισαγγελέας , ακούμε
από τον διάδρομο φωνές και φασαρία.

Μπαίνει ένας μέσα στο δικαστήριο και
φωνάζει «Ένα γιατρό, ένα γιατρό, έπεσαν
δακρυγόνα έξω από το δικαστήριο».
Φοβερή αναμπουμπούλα, αφού τα χημικά άρχισαν
να πιάνουν και εμάς που ήμασταν μέσα στην
αίθουσα. Ένας πατέρας προσπάθησε να
μπει μέσα και έφαγε κάτι ψιλές με τα γκλομπ,
ενώ ένας αλήτης ΜΑΤατζής τον ψέκασε
εξ’ επαφής στο πρόσωπο. Σημειώνω εδώ ότι
αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο και
απαγορεύεται ρητά ακόμα και από την αστική
δικαιοσύνη.
Ο άνθρωπος λιποθύμησε και
έγινε μπλε, έτρεξαν κάποιοι να τον
βοηθήσουν, κάποιες άλλες μανάδες έπεσαν
στα σκαλιά της εισόδου του δικαστηρίου, γενικά
φοβερή αναταραχή. Δεν ξέρω άλλες
λεπτομέρειες του τι έγινε έξω αφού ήμουν
μέσα, αλλά ξέρω ότι η εισαγγελέας
έτρεμε και αυτή λέγοντας ότι προτείνει να
πάρουμε την αναβολή. Επίσης ξέρω ότι
οι ένστολοι που ήταν μέσα αναρωτιόντουσαν
δυνατά, πώς είναι δυνατόν να έχουν
τόσο μαλάκες συναδέλφους. Να σημειώσω εδώ
ότι υπάρχει συγκεκριμένος νόμος που
απαγορεύει τη χρήση των χημικών μέσα στα
δικαστήρια συγκεκριμένα. Στο Ελλαδιστάν
όμως, κάτι τρέχει στα γύφτικα. Με τα πολλά
φύγαμε, και μετά από λίγες ακόμα
μικροαναταραχές.

Θα περάσει η τρομοκρατία?
Πρέπει όλοι μας να
αναρωτηθούμε, και να μην
απαντήσουμε επιπόλαια όχι. Γιατί αν δεν
θέλουμε να περάσει, απαιτούνται πολλά
περισσότερα από αυτά που κάνουμε, και το
τελευταίο που πρέπει να μας απασχολεί
είναι η κοντόφθαλμη τρομολαγνεία που
χαρακτηρίζει την πραγματικά χαμένη (και
όχι αναβεβλημένη) εξεταστική. Το πρόβλημα
μάλλον είναι αρκετά πιο ευρύ, και ελπίζω
να μπορέσουν να το δουν αρκετοί άνθρωποι.
Ας αναρωτηθούμε λίγο για το
πανεπιστήμιο που υπερασπίζουμε και για την
κοινωνία που ζούμε γενικότερα, τώρα
που έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε.
Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι
οποιοσδήποτε από εσάς στην θέση μου.
Ας αναρωτηθούμε λίγο για την «δημοκρατία»
μας. Πιστεύω πως ο καθένας πρέπει να
αναλάβει δράση ανάλογα με το πώς εκείνος
θεωρεί σωστό, και όχι μόνο στα πλαίσια μίας
παράταξης. Σας παρακαλώ να είστε
δυναμικοί την Πέμπτη, αλλά και κάθε μέρα.


Εγώ λόγω της κρατικής τρομοκρατίας δεν
μπορώ να έρθω στην πορεία, για να μην
επιβαρύνω την θέση μου, και με μία έννοια,
η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που ήθελε.
Και μην ξεχνάτε ότι ακόμα 11 φοιτητές και
ένας εργαζόμενος βαρύνονται με χειρότερες
κατηγορίες απ’ τις δικές μου, και μόνο
από τύχη δεν μου φόρτωσαν και εμένα τις
ίδιες. Οι 12 αυτοί άνθρωποι χρειάζονται
την συμπαράσταση όλων μας.

Οι δικηγόροι άρχισαν να λένε ότι τέτοια
φαινόμενα έχουν να δουν από τη χούντα.


Σας καλώ να βγάλετε τα δικά σας
συμπεράσματα από τα παραπάνω, και ελπίζω να
μην ήμουν κουραστικός.

Αναστασιου Δημήτρης
Α. Δ., Μηχ. Η/Υ κ’ Πληρ.
Πολυτεχνείο Πατρών.
=======================================

Εγώ λέω πάντως ότι ....οι μέρες τις αφθονίας
μερικών είναι μετρημένες....

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ POST.

Παροτρύνω όποιον θέλει να κάνει ότι θέλει
με το κείμενο και να το αναπαράγει με
οποιονδήποτε τρόπο, αρκεί να μην
παραφράσει με κανένα τρόπο τα λεγόμενά μου,
και κανένα κομμάτι του κειμένου να μην
χρησιμοποιηθεί από ιδιωτικό ή
κερδοσκοπικό φορέα. Ιδιαίτερα, παροτρύνω
τους φοιτητές, όποιους έχουν τον χρόνο και
τη δυνατότητα, να ενημερώσουν αν θέλουν
σχετικά τις σχολές τους.

Ευχαριστώ αυτούς που το διάβασαν για τον
χρόνο τους. Να συμπληρώσω ότι το παιδί με τη
σπασμένη μύτη την απέκτησε αφότου
συνελήφθη, ευγενική χορηγία ενός "άνδρα των
ΜΑΤ".